top of page

Laboratorijā audzēti dimanti - viss, kas jums par tiem jāzina!

Dimanti - meiteņu labākie draugi!

Jā, dimanti ir arī mani draugi - tas ir viens no maniem iemīļotākajiem dārgakmeņiem, pateicoties tā izturībai, ilgmūžībai un, protams, mirdzumam, tāpēc tā vienmēr būs mana pirmā izvēle!


Foto: Pinterest.com.

Tomēr ne vienmēr dimanti iekļaujas izvēlētā budžeta robežās, it sevišķi, ja gredzena dizainā paredzēts iespaidīga izmēra dārgakmens. Viena no mūsdienīgākajām alternatīvām ir laboratorijā audzēts jeb cilvēka radīts dimants - kas tas īsti ir, ar ko tas atšķiras no “īsta” dimanta un vai ar tādiem strādājam arī mēs - lasi tālāk!


Laboratorijā audzēti dimanti, kas pazīstami arī kā kultivētie dimanti, ir dimanti, kas tiek radīti laboratorijā, nevis iegūti no Zemes. Pēdējos gados tie ir ieguvuši popularitāti kā ētiskāka un ilgtspējīgāka turklāt, kas nav mazsvarīgi, arī lētāka alternatīva Zemē iegūtajiem dimantiem.


Izcelsme


Dabā sastopamie dimanti veidojas dziļi Zemes apvalkā miljardiem gadu garumā, ārkārtēja karstuma un spiediena ietekmē. Tie tiek izcelti uz virsmas caur vulkāna izvirdumiem vai citiem ģeoloģiskiem procesiem, to starpā - dimantu raktuvēs.


Laboratorijā audzēti dimanti tiek radīti cilvēka kontrolētā laboratorijas vidē, izmantojot dažādas metodes, piemēram, ķīmisko tvaiku vai augstspiediena augstas temperatūras procesus. Lai izveidotu dimantu, nepieciešamas vien dažas nedēļas vai mēneši.


Izmaksas


Dabiski iegūtie dimanti var būt ļoti dārgi, un to cenu ietekmē tādi faktori kā akmens svars karātos, tā griezums, krāsa un skaidrība. Reti un lieli dabīgie dimanti var būt ļoti dārgi, it sevišķi, ja vēlaties, lai visi tā parametri būtu labi - tam nebūtu plaisu, netīru “ieslēgumu”, tas būtu ar skaistu formu, ko tam piešķīris prasmīgs juvelieris.


Laboratorijā audzēti dimanti gandrīz vienmēr būs lētāki nekā dabiskie dimanti - bieži vien tie maksā par 20 - 40% mazāk par līdzīgu kvalitāti tāda paša lieluma dabīgam dimantam. Cenu noteikšana parasti ir konsekventāka, un to mazāk ietekmē retums jeb tas, cik grūti tos ir atrast un iegūt dabā.


Ētiskie un vides apsvērumi


Dabisko dimantu ieguve var būt saistīta ar vides problēmām, tostarp biotopu traucējumiem un enerģijas patēriņu. Dažos reģionos ir bijušas arī problēmas ar cilvēktiesību pārkāpumiem dimantu ieguves nozarē, jeb tā sauktie “asiņainie dimanti” - dārgakmeņi, kas iegūti, mazkvalificētiem cilvēkiem strādājot smagos un pat ļoti bīstamos darba apstākļos.


Laboratorijā audzēti dimanti bieži tiek uzskatīti par ētiskāku un ilgtspējīgāku iespēju, jo tie neietekmē vidē notiekšos procesus, tiem mazāks oglekļa pēdas nospiedums, un tie parasti tiek ražoti, ievērojot ētisku darba praksi.


Kvalitāte un izskats


Gan dabiskajiem, gan laboratorijā audzētajiem dimantiem ir vienādas fizikālās, ķīmiskās un optiskās īpašības. Tie abi ir izgatavoti no oglekļa atomiem, kas sakārtoti kristāla režģī, tāpēc tiem ir identisks dimantu mirdzums un to cietība, pretēji, piemēram, populārai dimantu alternatīvai moisanītam, kas tomēr ir mazliet mīkstāks nekā dimants un eksperts spēs noteikt tā atšķirību arī vizuāli.


Par moisanītiem vairāk lasiet te.


Foto: Pinterest.com

To, vai dimants ir dabisks vai laboratorijā audzēts, izmantojot specializētu aprīkojumu, varēs noteikt tikai eksperts, jo tikai to augšanas process atstāj smalkas atšķirības dimanta kristāla struktūrā.


Kāpēc izvēlēties laboratorijā audzētus dimantus?


Tie ir vieglāk pieejami lielākos izmēros un dažādās krāsās, tāpēc būs ir vieglāk atrast tieši jūsu vēlmēm atbilstošu dimantu.

Izvēle starp dabīgiem un laboratorijā audzētiem dimantiem ir atkarīga no individuālajām vēlmēm, vērtībām un budžeta - daži cilvēki dod priekšroku retumam un tradīcijām, kas saistītas ar dabiskajiem dimantiem, savukārt citi izvēlas laboratorijā audzētus dimantus to ētisko un vides ieguvumu dēļ.



Abiem dimantu veidiem ir savas unikālas īpašības un priekšrocības, tāpēc, pieņemot lēmumu, ir svarīgi apsvērt savas prioritātes un, protams, uzticēties meistara ieteikumiem!


Jā, arī mēs strādājam gan ar dabīgiem, gan laboratorijā audzētiem dimantiem - visiem dimantiem ir International Gemological Institute izsniegts sertifikāts, kas apliecina to autentiskumu un kvalitāti.



Ja Jums ir vēl kādi jautājumi vai arī Jūs esat gatavs pasūtīt savas unikālās rotaslietas ar dabīgiem vai laboratorijā audzētiem dimantiem - piesakieties uz bezmaksas konsultāciju manā meistardarbnīcā!




Kommentare


bottom of page