top of page

Mirdzošais akmens moisanīts - kas tas ir un ar ko atšķiras no briljanta?

Briljantu izsenis uzskata par dārgakmeņu karali - tas ir cietākā dabiskā viela uz zemes, turklāt tā spožumu nudien nevar pārspēt!

Un tomēr - vai ir kāda budžetam draudzīgāka alternatīva?

Jā! Un tas ir - moisanīts!


Moisanīts ir mākslīgi radīts akmens, kas šobrīd tiek uzskatīts par vienu no izcilākajiem briljanta

Saderināšanās gredzens ar dažāda lieluma moisanītiem

aizstājējiem, pateicoties tā cietībai, mirdzumam un cenai. Arvien biežāk redzam saderināšanās gredzenus ar moisanītu, un arī mūsu klienti jautā, vai moisanīts patiešām ir dimanta līdzinieks?


Jā un nē - par to, kāpēc moisanīts var kļūt par alternatīvu, tomēr ne aizstājēju - lasiet tālāk!


Daži fakti par moisanītu


Dimants ir pasaulē cietākais (izturīgākais) dārgakmens, saņemot 10 punktus pēc Mosa cietības skalas, savukārt moisanīts ieņem otro vietu ar 9,25 punktiem.


Moisanīta radītāji apgalvo, ka tas ir pat spožāks nekā dimants un, ja to pareizi noslīpē, tas lauž gaismu, radot varavīksnes efektu.


Mūsdienās sastopamais, mākslīgi radītais moisanīts savu nosaukumu ieguvis no zinātnieka Henri Moissan, kurš 1893. gadā Arizonas meteorīta kanjonā atrada kristālu, ko sākumā kļūdaini uzskatīja par dimantu - kristāls, izrādās, bija daļa no meteorīta – dabā ļoti reti sastopamā “īstā” jeb dabīgi radušās moisanīta.

Attēlā no kreisās puses - cirkonijs, briljants, baltais safīrs, moisanīts


Svarīgi atcerēties - dimanti ir cietākā dabiskā viela uz Zemes, kas nozīmē, ka tie ir izturīgi pret skrāpējumiem un cita veida bojājumiem. Šī izturība tos padara par vislabāko izvēli saderināšanās gredzeniem un citām rotaslietām, kas tiks valkātas katru dienu.


Vai arī moisanīti izturētu šādu laika pārbaudi?

Visticamāk, ka laika gaitā tie piekāptos dimantu mirdzumam un, pretēji dabīgiem akmeņiem, tos nebūs iespējams nopulēt un atgriezt to sākotnējo spožumu tikpat labi kā to var izdarīt ar briljantiem.


Tomēr arī moisanītiem ir savas priekšrocības, viena no galvenajām ir to pieejamība cenas ziņā, spožums un tehniskie parametri ļauj tos izmantot rotās tad, ja vēlaties lielu dārgakmeni vai rotu, ko nēsāt tikai īpašos gadījumos.


Tomēr tad, ja vēlaties rotaslietas, kas nezaudēs savu sākotnējo spožumu, nēsājot diendienā - piemēram, saderināšanās gredzens - mēs tomēr iesakām izvēlēties briljantus!


Kā Jums šķiet - vai Jūs spētu atšķirt briljantu no moisanīta?

Kreisajā pusē - briljants, labajā - moisanīts

Ja arī Tu esi gatavs īstenot savu ideālo saderināšanās gredzenu - ar briljantiem, moisanītiem vai varbūt laboratorijā audzētiem dimantiem - piesakies uz bezmaksas konsultāciju meistardarbnīcā Rīgā!








bottom of page