top of page

Laulības gredzenu faktūras - kā izvēlēties īsto?

Viena no dārgmetāla (šoreiz runāsim tieši par zeltu) lieliskākajām īpašībām ir iespēja to apstrādāt dažādos veidos, piešķirot faktūru - sākot no klasiski spīdīgas, līdz šobrīd tik populārajām raupjajām tekstūrām.


Izvēloties gredzena faktūru, svarīgi, protams, kas patīk tieši jums, bet jāņem vērā arī tas, kā izraudzītā faktūra ietekmēs gredzena nēsāšanu un tā izskatu laika gaitā.


Lasiet ieteikumus, aplūkojiet mūsu darbu galeriju un izdariet pareizo izvēli!


Pulēti, spīdīgi gredzeni


Klasiski laulību gredzeni visbiežāk ir tieši spīdīgi (varam teikt - pulēti vai glancēti) - ne velti mēs tik ļoti mīlam zeltu, jo tā īpašības atļauj to nopulēt līdz spoguļa mirdzumam.


Lai metālu padarītu spīdīgu un gludu, tas tiek apstrādāts ar smalkiem abrazīviem materiāliem, kas burtiski nodzēš ikvienu smalkāko skrāpējumu un negludumu, noņemot niecīgu gredzenu ārējo kārtiņu. Pēdējos apstrādes posmos tiek izmantoti pulēšanas rīki, kas metāla virsmu notīra līdz atstarojošam spīdumam.


Laikā gaitā, nēsājot gredzenus un pakļaujot tos apkārtējās vides ietekmei, gredzenu spīdums mazināsies, var parādīties nelielas švīkas vai skrambas. Nereti pāri par šīm zīmēm priecājas - laulību gredzens, tāpat kā jūsu laulība, glabā jūsu dzīves notikumus.


Tomēr, ja vēlaties atgūt gredzenu sākotnējo spīdumu, to izdarīt ir pavisam vienkārši - kvalitatīvus, gludus gredzenus var nopulēt, un tie mirdzēs atkal gluži kā jauni.


Matēti gredzeni un gredzeni ar faktūru


Mūsdienās arvien lielāku popularitāti iegūst matēti gredzeni ar dažādām faktūrām - tie ir moderni, piestāv minimālisma stila cienītājiem, un, pateicoties dažādiem faktūru veidiem, ikvienam ir iespējams atrast sev tīkamāko vizuālo izskatu.


Iegūt viendabīgu, matētu virsmu iespējams, apstrādājot gredzenu ar smilšpapīru.


Gredzena faktūra un tā raupjums atkarīgs no izmantotā apstrādes materiāla biezuma - iespējams iegūt dažādas faktūras, tomēr matējums būs salīdzinoši gluds, tikai mazliet jūtams, pārbraucot ar pirkstu.


Jāņem vērā, ka matētas faktūras ir gana nenoturīgas un laika gaitā "novalkāsies" jeb, vienkāršāk sakot, gredzeni sāks spīdēt.


Vai matējumu iespējams atjaunot? Visbiežāk - jā, ir iespējams! Tomēr, izvēloties matētus gredzenus, jāpadomā, vai būs laiks un vēlēšanās gredzenu faktūru ik pēc laika atjaunot.


Satīna virsma


Kā jau noprotams pēc nosaukuma - gredzeni ar šādu virsmu būs gludi, matēti. Reizēm šādu efektu salīdzina ar miglā aizsvīdušu logu - ir nojaušams, ka virsma ir bijusi spīdīga, tomēr tā pārklāta ar dūmakas kārtiņu. Elegants risinājums, ja nevēlaties tradicionālu spīdīgu dārgmetālu.


Efekts tiek iegūts, apstrādājot gredzenu ar juveliera instrumentu - borīti (neliels instrumentu ar dažāda lieluma apaļu galu).


Brushed jeb matēta virsma ar švīku tekstūru



Gredzenu virsma, kas izskatās, tā, it kā tā būtu sašvīkāta - un patiesībā, tā arī ir! Meistars zeltam piešķir smalkas, otas vilcieniem līdzīgas švīkas. Tas tiek panākts ar piemērota raupjuma smilšpapīra ripu, un gredzena apstrāde ir roku darbs.


Tīrradņa efekts



Gredzeni, kas izskatās gluži kā veidoti no neapstrādāta dārgmetāla gabala - tas ir šobrīd tik aktuālais tīrradņa efekts.


Patiesībā šāds efekts tiek panākts ar rūpīgu un meistarīgu juveliera roku darbu - ikviens izcilnis un iedobe tiek veidota ar cietmetāla borīti.


Kaluma efekts



Vēl viens ļoti populārs metāla apstrādes veids - tekstūra tiek piešķirta, izmantojot abrazīvu disku, ar kuru, tāpat kā veidojot tīrradņa efektu, tiek veikti uzsitieni, izveidojot dažāda dziļuma, lieluma un formas izciļņus un iedobes.


Angliski šo efektu sauc hammered jeb apstrādāts ar āmuru - un ne velti, jo šādu tekstūru nereti iegūst, burtiski apstrādājot gredzenus ar āmura uzsitieniem.


Kaluma efektu iespējams izveidot gan spīdīgu - glancētu - gan matētu. To panāk, no sākuma izveidojot kaluma reljefu, kuru pēc tam papildus vēl apstrādā ar smilšpapīru, piešķirot smalkāku matējuma tekstūru.


Ar roku grebts reljefs


Pēdējā laikā popularitāti iemanto arī neparastākas, brīvi novietotas līnijas - dažiem tās asociējas ar, piemēram, koka mizas tekstūru. Šo tekstūru veido ar juveliera kaltu, iegrebjot dažāda dziļuma un platuma līnijas, kas paver iespējas izveidot visdažādākos rakstus un to ritmus, piemēram, pāra pirkstu nospiedumu atveidu.



Izvēloties laulību gredzenus, ir vērts atcerēties - ikviens spīdīgs gredzens laika gaitā kļūs matēts, savukārt matēts gredzens - spīdīgs! Tomēr pats svarīgākais ir, lai gredzeni ir tieši tādi, kādus jūs vēlaties, un par to, lai gredzeni nezaudētu savu prestižo izskatu, parūpēsimies mēs!









コメント


bottom of page