top of page

Briljanti - labākā izvēle! Atspēkoju 5 mītus par mirdzošajiem dārgakmeņiem

Briljanti tradicionāli tiek uzskatīti par labāko izvēli saderināšanās un laulību gredzenos - un

ne velti - dimants jeb neapstrādāts briljants ir cietākais dabā sastopamais minerāls. Tas ir novērtēts ar 10 no 10 Mosa cietības skalā, apliecinot tā izturību!


Briljanti juveliera darbnīcā

Tā elegantais izskats un mirdzums vienmēr būs modē, tomēr no saviem klientiem aizvien saņemu rūpju pilnus jautājumus un šaubas - vai es to varu atļauties un vai tiešām nav labākas alternatīvas? 


Tieši tāpēc ļaujiet man atspēkot piecus bieži dzirdētus mītus par briljantiem! 


Mīts #1

Briljantu vērtību nosaka tikai tā lielums


Lai arī lieli briljanti (to masu mēra karātos jeb "ct") parasti būs dārgāki nekā smalki, sīki dārgakmeņi, tomēr ne vienmēr lielāks nozīmē arī labāks.


Lai objektīvi novērtētu briljanta vērtību, ir jāņem vērā 4 aspekti - dārgakmens lielums, griezums, krāsa un dzidrums. Mēdz būt, ka briljants ir liels, bet neprasmīgs noslīpēts jeb griezts, tas neveiksmīgi lauž gaismu un tajā ir daudz ieslēgumu jeb tas ir “netīrs”. Bet mēdz būt arī tieši otrādi - briljants nav ļoti liels, bet ir izcili dzidrs un skaisti apstrādāts - tad tā vērtība būs ievērojami lielāka!


Mīts #2

Cirkoni ir laba briljantu alternatīva


Kubiskais cirkonijs ir laboratorijā mākslīgi veidots materiāls, kurš pirmajā acu uzmetienā ir līdzīgs briljantiem, tomēr, ja arī sākotnēji tie skaisti mirdz, jāņem vērā divi būtiski aspekti.


Pirmkārt, tie itin ātri zaudē savu spožumu un paliek nespodri - un šo mirdzumu nav iespējams atjaunot, pretēji briljantam, ko var nopulēt, lai tas atkal mirdzētu.


Otrkārt, tie pavisam noteikti nekad nebūs tikpat izturīgi kā briljanti - cirkonijs var sadrupt diezgan niecīga trieciena rezultātā.


Ja vēlaties, lai rota kalpo vismaz Jūsu mūža garumā un saglabā savu prestižo izskatu, ir vērts ieguldīt ne vien kvalitatīvā dārgmetālā, bet arī dārgakmeņos!



Mīts #3

Briljanti nav domāti ikdienai


Jau noskaidrojām, ka briljants ir izturīgākais no dārgakmeņiem - tad kāpēc baidīties nēsāt briljantus ikdienas rotās? Ja dārgakmeņi ir pareizi iestiprināti, izmantojot “gudros dārgakmeņu stiprinājumus” un gredzena masa ir pietiekami liela, Jums nebūs jāuztraucas, ka akmens varētu izkrist vai ķerties matos vai apģērbā.


Manuprāt, briljanti ir pati labākā izvēle, ja nēsāsiet rotu ikdienā! Ja izvēlaties rotas ar citiem dārgakmeņiem, kas ir vairāk pakļauti skrāpēšanās riskam, tad šādas rotas jau var uzskatīt par tikai īpašiem gadījumiem domātām, nevis piemērotām intensīvai nēsāšanai ikdienā.


Mīts #4

Tikai dabā veidojušies briljanti ir “īsti”


Mūsdienās arvien biežāk dzirdam par “lab grown diamonds” jeb laboratorijā audzētiem dimantiem. Jā, tieši tā - laboratorijā ir iespējams izaudzēt dimantus, kuru ķīmiskais sastāvs būs identisks dabā atrastajiem! Šādi dārgakmeņi būs tieši tikpat izturīgi un skaisti (protams, ja tie būs pareizi apstrādāti), bet to lieliskākā īpašība ir cena - tā kā tie ir cilvēku roku veidoti, tie parasti ir cenas ziņā draudzīgāki. Vai izvēlaties dabā atrastus vai laboratorijā audzētus dimantus - tā ir Jūsu izvēle, tomēr ir kļūdaini apgalvot, ka viens vai otrs būs labāks.


Un, jā, arī pie manis ir iespējams izgatavot rotas arī ar laboratorijā audzētiem briljantiem!



Mīts #5

Briljanti ir pārvērtēti


Slavenais teiciens vēsta, ka briljanti ir meiteņu labākie draugi, un es nevaram nepiekrist! Jā, briljantu popularitāte tika radīta ar reklāmas palīdzību - amerikāņu sapnis par saderināšanās gredzenu ar mirdzošu dārgakmeni, kas apliecina statusu, bagātību un mīlestību. Tomēr briljanti ir ne tikai spoži akmeņi, par ko dzied un uzņem kino - briljanti ir visizturīgākie no dārgakmeņiem, lieliski piemēroti ikdienas nēsāšanai, ar plašām iespējam izmantošanā juvelierizstrādājumos, turklāt arī lieliska investīcija.


Vai izvēlēties rotaslietas ar dārgakmeņiem - briljantiem vai citiem akmeņiem - vai bez, tas ir Jūsu gaumes jautājums, tomēr mana pārliecība ir nemainīga - briljanti ir labākā izvēle! 


Ja vēlies īpašu rotu, kas gatavota tieši Tev, sazinies ar mani!





bottom of page