top of page

Kāpēc bildinot jāmetas uz viena ceļa un citas saderināšanās tradīcijas

Kāpēc bildinot jāmetas uz viena ceļa un citas bildināšanas tradīcijas


Foto: Pinterest.com

Droši vien katra meitene sapņo par skaistu bildinājumu, kad līgavainis nometas uz viena ceļa un pārsteidz viņu ar kārbiņā paslēptu gredzentiņu. Romantiski! Bet vai jūs zināt, no kurienes radusies tradīcija, bildinot mesties uz viena ceļa, kāpēc līgavainis topošajai sievai dāvina gredzenu un kāpēc tieši briljanti ir vispopulārākie dārgakmeņi saderināšanās gredzenos?


Ļaujiet pastāstīt!


Bildinājums, izmantojot saderināšanās gredzenu kā divu cilvēku savienības simbolu, tika izmantots jau senajā Romā -  pāvests Inocents III 1214. gadā  izsludināja likumu, kas paredzēja, ka pāriem, kuri vēlas precēties, pirkstā ir jānēsā gredzens, kas apliecināja abu solījumu precēties. Tomēr citi avoti stāsta par saderināšanās gredzeniem jau senajā Ēģiptē, un tiek uzskatīts, ka pati saderināšanās un apsolījums par pāra savienību bijis svarīgāks par pašām laulībām. 


Arī mūsdienās Ēģiptē un Brazīlijā saderināšanās gredzenu nereti nēsā gan līgava, gan līgavainis, un arī Amerikā un Eiropā arvien populārākas kļūst simboliskas rotaslietas, ko nēsā gan sieviete, gan vīrietis kā savas mīlestības apliecinājumu, gatavojoties kāzām.


Kādi bija pirmie saderināšanās gredzeni?


Pirmie saderināšanās gredzeni ne vienmēr bija rotāti ar dārgakmeņiem - svarīga bija tieši rotaslietas apļa forma kā noslēdzošs bezgalības simbols. Saderināšanās gredzena ar briljantiem vēsture aizsākusies tikai 1477.gadā, kad gredzenu, kas rotāts ar briljantiem, kā saderināšanās zīmi erchercogs Maksimiliāns pasniedzis Burgundijas Marijai. 


Augstmaņi dārgakmeņus izmantoja, lai parādītu savu stāvokli sabiedrībā - jo tas augstāks, jo lielākus dārgakmeņus varēja atļauties. Jāpiebilst, ka viduslaikos dārgakmeņi reti kad bija apstrādāti - tie līdzinājās šobrīd populārajiem raw jeb neapstrādātajiem dārgakmeņiem. 



Kāpēc tieši briljanti?


Savu popularitāti saderināšanās gredzenos briljanti ieguva Amerikā 19.gadsimta beigās, un, patiesību sakot, iemesls bija drīzāk materiāls, nevis romantisks - 


pateicoties 1880. gadā Dienvidāfrikā atklātām milzīgām dimantu raktuvēm, radās iespēja pārdot lielu skaitu dimantu. Bet kā lai panāk, ka cilvēki iegulda naudu precē, ko grūti nosaukt par pirmās nepieciešamības lietu? Palīgā nāca veiksmīga reklāmas kampaņa -  sauklis  “Dimanti ir mūžīgi” nav zaudējis savu aktualitāti arī mūsdienās. Amerika tikko bija pārdzīvojusi Lielo Depresiju, un cilvēki metās pirkt mirdzošos akmeņus kā apliecinājumu savai jaunajai, labākajai dzīvei. 


Tolaik Amerikā valdīja uzskats, ka saderināšanās gredzenam ir jābūt vismaz divu vīrieša mēnešalgu vērtam, un jau 1940. gadu beigās saderināšanās gredzeni ar briljantiem bija vispārdotākie starp rotaslietām.


Arī mūsdienās briljanti nav zaudējuši savu popularitāti. Amerikā, kur gredzenu saņem 80% bildināto sieviešu, tā vidējā vērtība ir aptuveni 4 000 ASV dolāru, turklāt es vēlētos piebilst, ka ne velti tieši briljants joprojām nav zaudējis savu popularitāti - tas ir ne tikai skaists un mirdzošs, bet arī izturīgs un patiešām labs ieguldījums rotaslietā!



Kāpēc, bildinot mīļoto, vīrietis metas uz ceļa?


Saknes šai tradīcijai meklējamas viduslaikos - bruņinieka iesvētīšanas laikā, viņš, izrādot padevību, metās uz viena ceļa, lai būtu zemāk par lordu jeb savu kungu. Līdzīgi arī bildinājuma brīdī vīrietis izrāda savu cieņu topošajai līgavai, nometoties uz viena ceļa. Svarīgi arī, ka šajā brīdī vīrietis skatās uz augšu - arī šis ir žests, kad tiek izrādīts gods līgavai, viņai esot augstāk, vismaz vizuāli. 


Mūsdienās šis žests ir gandrīz tikpat simbolisks un, jāatzīst, izskatās gana iespaidīgi - ne velti izmantojam arī teicienu "mesties uz ceļa", runājot par saderināšanos.


Līgavas rokas lūgšana un izpirkšana


Līdz mūsdienām nonākusi arī tradīcija, bildinot lūgt līgavas roku jeb tēva atļauju - tas saistīts ar laiku, kad sievietes precējās daudz agrāk, nekā pieņemts mūsdienu sabiedrībā. Izejot pie vīra, viņas no savas ģimenes apgādības nonāca vīra ģimenē, un lielākoties līgavai nebija dotas izvēles iespējas - tieši tāpēc līgavainis atļauju precēties lūdza līgavas tēvam, nevis pašai meitenei. 


Piemēram, senajā Romā, līgavainis deva līgavas tēvam zelta monētu - ja tēvs monētu pieņēma, viņš atbalstīja pāra savienību, tomēr gala lēmums piederēja pašai līgavai. Līdzīgi arī Latvijā, kur līgavainis brauca pie līgavas vecākiem ar dāvanām, lai "izpirktu" līgavu - tas jāsaprot arī diezgan burtiski, kā nekā - līgavas vecāki zaudēja darba rokas, kamēr līgavaiņa ģimene - ieguva. Vēlāk šī tradīcija pieņēma mazliet romantiskāku noskaņu - tēva un ģimenes piekrišana tika uzskatīta par svētību jaunajai ģimenei. 


Arī mūsdienās šī tradīcija nereti tiek ievērota un ir ļoti romantiska un skaists veids, kā izrādīt cieņu līgavas vecākiem. 


Foto: Pinterest.com

Vai Tev patīk klasiskās bildināšanas tradīcijas, vai vairāk uzrunā mūsdienīgas un neordināras idejas? Raugoties uz tiem pāriem, ko satieku diendienā, esmu guvis pārliecību, ka nav "labu" vai "sliktu" saderināšanās gredzenu vai bildinājumu - svarīgi ir tikai divi aspekti.

Pirmkārt, paturēt prātā līgaviņas vēlmes - vai viņa sapņo par romantisku bildinājumu Eifeļa torņa pakājē, vai varbūt vairāk priecāsies par intīmu mirkli tikai jums diviem. Un, otrkārt, ir svarīgi atcerēties, ka saderināšanās gredzens ir simbols - tieši tāpēc, to veidojot, jādomā par sievieti, kas to nēsās, viņas gaumi, un, protams, tām jūtām un nozīmi, ko Tu vēlies ar šo rotaslietu parādīt!


Lai viss izdodas!



Aplūko manis veidoto saderināšanās gredzenu galeriju un iedvesmojies!


Ja esi gatavs pasūtīt saderināšanās gredzenu - arī tad, ja Tev nav ne jausmas, kādam tam jābūt - piesakies uz tikšanos, es palīdzēšu!





bottom of page